Wat is Biodanza?

Wat is Biodanza.

Leren dat leven een kunst is
Het lichaam opnieuw ontdekken
Het terugvinden van je hart
Je eigen talenten ten diepste ontwikkelen
De ware menselijke kwaliteit hervinden
Dat is Biodanza
Rolando Toro (de grondlegger van Biodanza)

Biodanza is net zoals yoga en thai chi een “bewegings-leer”, waarin je via bewegen, dus dansen, meer grip op je leven kunt krijgen. Het maakt je bewust van hoe je in het leven staat. Alleen is het veel actiever en veel meer gericht op de eigen inbreng. Geen vaste pasjes. Wel heeft de “Vivencia” (de workshop) van ruim een uur een vast stramien.

Eigen danszaal

Wij (R0bert en Lilly) hebben zoveel passie voor Biodanza. Daaruit is de Biodanzasalon ontstaan. Het is een ruimte achter ons huis, waar voldoende ruimte (120 m2) voor de wekelijkse lessen.
Biodanza heeft ons leven op zo’n mooie organische manier op een positieve manier beïnvloed.
Fantastisch hoe op het gezonde aspect in je leven, je moeiteloos de minder mooie aspecten, kunt transformeren naar een leven vol overgave en overvloed.

Via allerlei dansen op mooie organische muziek, komen we even los van het dagelijks leven. Welkom in de wereld van Biodanza, een samenspel van beweging, emotie en muziek.

Door te dansen zonder woorden kunnen we helemaal in het hier en nu zijn. Het denken loslaten en meer in ons gevoel komen.

Het systeem Biodanza

Biodanza is een systeem waarin we doormiddel van muziek, oefeningen en verhalen, onze identiteit ontwikkelen. Dat wil zeggen van binnenuit gaan we door Biodanza ervaren wat je eigen authentieke zelf is. Dit is een geleidelijk proces. Door te dansen met anderen kun je jezelf ervaren. Daardoor kan er een proces van harmonische persoonlijke ontwikkeling op gang komen. Het is goed om wekelijks in een Biodanza groep te dansen en hierin deze bewustwordingen door de verschillende dansen steeds beter in je te verankeren. Doordat we iedere week dezelfde mensen tegenkomen, komt er een groepsdynamiek tot stand. Daarin kunnen we langzamerhand ons veilig voelen, zodat we ons gaan ontplooien vanuit het vertrouwen dat we er mogen zijn. Dat geeft ons bevestiging dat we een goed in zich zijn. Dan kan er ondersteuning naar elkaar ontstaan en vanuit vertrouwd­heid een intimiteit die diepe vriendschappelijke banden doet smeden.

Iedereen maakt zijn eigen beweging. De beweging die bij je past. Dan kan er van daaruit verbinding gemaakt worden met jezelf en je omgeving. Als vanzelf ga je meer in je eigen kracht staan en daardoor creëer je meer zelfvertrouwen. Iedere Biodanza les voelt als een soort feestje. Je leeft intenser, geniet meer. Je creativiteit, vitaliteit en bewustzijn nemen toe.

Daarnaast vindt er verandering, herstel plaats in de cellen en in de biologische functies van het lichaam. Men leert opnieuw leven vanuit instincten, zodat de levensstijl en de behoeften steeds meer in overeen­stemming komen met elkaar. Op een gezonde manier leer je expressie te geven aan de mogelijkheden die je in je draagt. Je leven zal op positieve manier veranderen, doordat je nieuwe manieren vindt om te communiceren, meer zelfvertrouwen krijgt en beter in staat bent om liefdevolle relaties te onderhouden.

Hoe ziet een Biodanza les (Vivencia) eruit.

De docent heeft net zoals bij een Yoga les een aantal oefeningen (dansen) op muziek tot een les samengesteld. Deze dansen in combinatie met speciaal daarvoor geselecteerde muziek worden door de docent ingeleid. Het is dan niet de bedoeling dat we deze dans na moeten dansen, maar bedoeld als voorbeeld. Wat is in zeer ruime zin de bedoeling op de muziek. Het is bedoeld om je uit te nodigen en te inspireren om jouw dans te doen. Het gaat niet om het leren van pasjes of mooie bewegingen. Je laat je raken door de muziek en van daaruit ontstaat jouw unieke dans, spelenderwijs. Op een ludieke, speelse manier.

In de les zit een opbouw. Elke oefening, dans volgt op de voorgaande. De dansen hebben geen effect als ze los van elkaar gedanst worden. De oefeningen, dansen zijn zo georganiseerd dat ze een verandering op gang kunnen brengen. Daarom is het zo belangrijk om wekelijks Biodanza te blijven doen, totdat de effecten blijvend zijn.

Biodanza is de kunst om mee te bewegen met alles wat zich aandient in het leven. Te leven vanuit je eigen kracht en zo als het ware dansend door het leven te gaan.

Biodanza nodigt je uit om bij je eigen bron te komen en daardoor anders in het leven te gaan staan. Het is een effectieve manier om weer in balans te komen.

Voor wie is Biodanza?

Biodanza is voor iedereen: mannen en vrouwen die van dansen en muziek houden. Mensen met Parkinson, MS, fibromyalgie of andere ziektebeelden met chronische stoornissen. Of die van een kwaal herstellende zijn, zoals van een Burn-out en natuurlijk gezonde mensen. Ritme, snelheid en zelfs motoriek komen weer enigszins terug. Er wordt tijdens de les rekening gehouden met ieders mogelijkheden en onmogelijkheden. Het is het dansen van de eigen beweging. Iedereen kan dansen en bewegen en daardoor Biodanza doen. Je wordt uitgenodigd mee te dansen en “opnieuw” verliefd te worden op jezelf en op het leven. Juist weer leren om het plezier in je leven weer te hervinden. Je ontdekt wat je nog wel kunt bewegen. Bewuster te worden van je lichaam, de grenzen te leren kennen. Te leren bewegen op een manier die je zelf als prettig ervaart. Het gaat niet om de prestatie, maar om de beleving.

Wat heb je nodig voor een les?

Makkelijk zittende kleding, liefs in laagjes, zodat je wat uit kunt doen als je het warm krijgt. En als je dat fijn vindt een flesje water.

Wanneer en waar?

We (Robert en Lilly) hebben onze eigen danszaal aan huis. Het is een prachtige zaal van 120 m2. Helemaal gebouwd voor de Biodanza. Een fijne vloer, waarop het lijkt alsof je op mos loopt en toch hard genoeg om te springen.

De lessen zijn op: dinsdagavond van 19:30 tot 21:30 uur. Daarna drinken we nog even samen thee.

Nog een extra aanvulling van een mede Biodanza docent Saskia de Bruin.

Dit na aanleiding van het filmpje van Ik vertrek in maart 2014. Daarna zijn er zoveel berichten in het nieuws verschenen die afbreuk doen aan Biodanza. Daarom via haar en soort eerbetoon wat Biodanza allemaal wel is en wat het voor je kan betekenen:

Onze graal…

And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music. Friedrich Wilhelm Nietzsche

Oh wat kan één ondoordachte actie toch een opschudding veroorzaken. Biodanza is zo veel meer dan huppelende mannen op een grasveld. Zoals liefde veel meer is als een onhandige zoen.
Biodanza gaat in essentie over het ontwikkelen van de affectieve intelligentie. Het gaat over:

Het vermogen om gezonde gevoelsrelaties aan te gaan
Het leven in alle vormen als kostbaar te zien
Zorg dragen voor de groep
Het nieuwe en vreemde verwelkomen ipv buiten sluiten of belachelijk maken
Spontaan en liefdevol kunnen reageren
Gezonde grenzen aan kunnen geven
Goed te zorgen voor je eigen gezondheid
Integreren ipv dissociëren
Aanmoedigen, toestaan, ondersteunen
Plezier in het leven kunnen hebben
Vitaal zijn
Op een natuurlijke en gezonde manier kunnen bewegen
Intimiteit toestaan
Creativiteit gebruiken om een bezield en waardevol leven te leiden
Zorg dragen voor de natuur in en om je heen
Muziek, beweging en een veilige groepssfeer gebruiken om mensen meer tot leven te laten komen

Wat is er belangrijker dan spontaniteit, plezier, liefde, creativiteit en verdraagzaamheid? Wat is er mooier dan de poëzie van de menselijke ontmoeting? Zoiets kun je niet zomaar even beeld brengen en het dan af doen als belachelijk.

Ik stel voor dat alle docenten die dit aan het hart gaan opzoek gaan naar foto’s uit het gewone leven die iets laten zien van Biodanza. Bijvoorbeeld:

Het wiegen van een baby
Het juichen bij een doelpunt
Een omhelzing van sporters
Mensen die elkaar helpen
Handen die elkaar vastpakken
Huppelende kinderen
Een hand die op een rug rust
Ritmische voeten
Vloeiende en sierlijke beweging
Iemand die vol vitaliteit loopt
Dansen in de regen
Oogcontact
Een cirkel van mensen die de Griekse dans doen, volksdans
Natuur in beweging
Dansende dieren
Een traan
Een lach

Foto’s die laten zien dat iedereen al Biodanza doet. Bij een begrafenis, in een sportstadion, op de dansvloer, in een babykamer, door de regen, in Afrika….

Laten we allemaal die foto’s verzamelen en op onze site zetten. Gewone bijzonder mooie “dagelijkse dingen foto’s” die laten zien dat het leven een dans is. Dat alles danst. Zelfs zonder dat we het merken. En ALLE foto’s en filmpjes van Vivencia’s loslaten…

Hoe kun je iets in beeld brengen dat nergens op lijkt?

Laten we met elkaar deze mooie graal beschermen en koesteren.

Ik ga nu zoeken.

Hier zijn wat mooie citaten die je kunt gebruiken:

Dance is the hidden language of the soul. – Martha Graham

Op een spontane manier en moeiteloos van veel mensen houden Is misschien wel de allergrootste bron van menselijk geluk – Bertrand Russell

The truest expression of a people is in its dance and in its music. Bodies never lie. Agnes de Mille

“In everyone’s life, at some time, our inner fire goes out. It is then burst into flame by an encounter with another human being. We should all be thankful for those people who rekindle the inner spirit.” – Albert Schweitzer

Dancing in all its forms cannot be excluded from the curriculum of all noble education; dancing with the feet, with ideas, with words, and, need I add that one must also be able to dance with the pen? – Friedrich Nietzsche

“We are all so much together, but we are all dying of loneliness.” – Albert Schweitzer

Waarom we allemaal onze creatieve kracht dienen te gebruiken…? Omdat er niets is dat mensen zo gul, blij, levendig, stoutmoedig en meedogend maakt, zo onverschillig voor vechten en het opstapelen van “spullen”en geld. – Brenda Ueland

Socrates learned to dance when he was 70 because he felt that an essential part of himself had been neglected. – unknown

Zie het licht in de ander
Verlicht wat nog duister is
In de ander en in jezelf
Rolando Toro

 

 

3 gedachten over “Wat is Biodanza?”

 1. Pingback: Biodanza met Lilly start lessen in september

 2. beste Lilly
  ik heb al een tijdje last van aambeien dezen doen heel veel pijn. een vriend van mij heeft hier ook last van en die vertelde dat hij tijdens u biodanza lessen veel minder last van hat.[zal even niet ze naam noemen voor zijn gemak]
  is hier een logische verklaring voor of doen jullie oefeningen die heer tegen helpen. want dan zou ik heel graag een keer langs willen komen

  zie graag een reactie te gemoed
  {dit is een serieuze vraag geen grap of iets in die richting}

  1. Hoi Thomas,

   Biodanza is niet iets om eenmalig mee te doen, maar zet een proces in werking.
   Dus een keer langs komen is niet de bedoeling.

   Aambeien hebben alles te maken met de staat van de aders.
   Door te dansen gaat je bloed sneller en beter stromen.
   Door met je bekken en in je bekken te dansen wordt de hele boel van onderen beter doorbloed.
   Dat leer je tijdens de wekelijkse Biodanza-lessen.
   En niet zomaar door een lesje mee te doen.
   Het zet een heel proces van “lichaams verbeter processen” in gang, zeker als je bij een vaste groep gaat en je committeert om daar iedere week te komen dansen.
   Woon je wel in de buurt van de plaats waar ik Biodanza geef?

   Misschien kun je een telefoonnummer achterlaten.
   Dat is handiger communiceren.

   Warme groet,

   Lilly Ploegmakers
   tel. 06-13362776

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.