Feedback om burn-out te voorkomen

13208864 - cartoon vector mascot image of a tiger flexing arms and holding up champion finger
13208864 – cartoon vector mascot image of a tiger flexing arms and holding up champion finger

Veel mensen in een burn-out zetten de energie van jezelf verdedigen continue in. Ze hebben ooit iets meegemaakt en daarin zijn ze continue op hun hoede. Ik doe iets niet goed, wordt meteen vertaald in ik word bedreigd. Daardoor zijn ze nooit in rust. Hun terugkoppeling van actie naar rust, blijft continue hangen in de actie. Hierdoor putten ze zichzelf uit. Er is geen moment rust in hun systeem. Ook is er door wat ze mee hebben gemaakt een lijfelijke spanning die een soort pantser om heeft laten ontstaan. Een beschermingsreactie voor de kracht van buitenaf die ze niet helemaal aan konden in het verleden. In de vele bewegingen in Biodanza gaan langzaam deze beschermingsreacties van angst om te leven en continue beschermen van jezelf veranderen. En dat doen we door de kracht van beleving in het Hier en Nu. De Feedback in jezelf om burn-out te voorkomen. Door bij jezelf te gaan beseffen, wat gebeurt er nu precies met mij in het moment. En dan door te gaan naar de bevrijding van deze processen door de scholing die Biodanza je biedt.

Het is namelijk niet alleen de beweging, maar ook het bewust zijn, het besef wat je doet evolueren. En dat besef krijgen we door in Vivencia te gaan. Dat wil zeggen door in de beweging te snappen wat er met je gebeurt. Daarvoor leggen we in de Biodanza heel veel uit op veel verschillende manieren. Van te voren door iets van het thema toe te lichten en doordat de mensen in de wekelijkse groep iets delen van wat ze de les ervoor of in de week erna bewust zijn geworden. Zo creëren we een veilige basis in groei.

In ons zit verscholen in ons hele wezen een stuk wat koste wat kost de evolutie van het leven wil doorgeven. Als er geen leven is op aarde, dan is alles te vergeefs geweest. Dus in al het leven zit een kracht tot overleven en doorgeven wat in ons is. Biodanza wil deze levenskracht ook in ons: in de tijgers feedback naar boven laten komen. De tijger heeft die kracht héél adequaat. Hij zet hem in als zijn territoriumgrens wordt overschreden, dan komt in hem het instinct naar boven om te laten zien dat hij daar de baas is. Op andere tijden kan hij zich door de wereld begeven alsof hij de baas is in de wereld. Wordt hij terug gefloten, dat springt hij behendig weg en komt weer tot rust. Hij hoeft er niet over na te denken. Zo gaan we dus goed met onze energie om. 

In de les: Tijgers in Feedback, gaan we op elkaar reageren door grenzen aan te geven en grenzen te overschrijden. Door nee te zeggen tegen de ander en door jezelf in te brengen. En allebei de reacties hebben we nodig in het leven. De kracht van het reptielenbrein om te vechten en te vluchten overstijgen en te gaan naar brede marges van jouw grenzen, waardoor je in feedback in het moment kunt waarnemen in jezelf, samen met je bewustzijn, nu geef ik een grens aan en die klopt met mij.

Zo kunnen we ook in de feedback van de tijger leren om de grenzen van de ander op te zoeken en te ervaren wat het is om terug gestuurd te worden, omdat iemand zijn grenzen aangeeft. En dat het niet meer als signalen zijn. Zonder alle gedachten van ons persoonlijke bewustzijn zoals: ik ben niet goed, oei ik doe het fout, wat ben ik stom, dat ben ik weer, wat een oen etc. Steeds jezelf afwijzen in het aangaan van het leven. Biodanza wil je hierin langzaam laten ervaren dat het goed is zoals je doet en dat je er mag zijn zoals je bent.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.