Biodanza: Carnaval levensvreugde

Carnaval in BrazilieCarnaval is van oudsher een feest vol vreugde, levensvreugde. Dat is heel mooi te combineren met Biodanza. Biodanza heeft veel Braziliaanse muziek en als er een land is waar Carnaval gevierd wordt, dan is dat wel in Brazailie. Daarom deze les net voor Carnaval vol levendige en vreugdevolle nummers om ons te verbinden met de levensvreugde die in ons leeft. 

Vroeger vond ik Carnaval alleen leuk vanwege dat ik lekker in m’n eentje kon dansen. Ik hoefde met niemand rekening te houden. Alles mocht en alles kon. Samen in een rijtje gaan staan dansen, was toen al voor mij heel saai. En alleen dansen….dat was in mijn ogen “not done” dus paste ik me aan als we uitgingen. Ik wachtte braaf tot iemand met mij wilde gaan dansen en dat was vaak pas tegen 01:00 uur, want dan waren de anderen vaak zo vrij door de alcohol geworden, dat ze met dansen geen probleem meer hadden.

Wat was ik blij toen ik Biodanza ontdekte. Niet meer wachten tot ik gevraagd werd om te dansen. Er werd juist van je verwacht dat jezelf initiatief ging nemen. Dat je soms vaak zelf iemand koos om daar een dans mee te beginnen. En er was nog iets…. ik vond het dood eng om met iemand anders te dansen dan mijn man. Gelukkig was ik daar na 1 Biodanza les al een heel eind overheen. Niemand in Biodanza verwacht dat jij de sterren van de hemel danst en meteen prima je kunt voegen aan de ander. Het is juist steeds een nieuwe afstemming maken met de ander. En het is juist goed als dat niet helemaal vlekkeloos verloopt. Dan kun je iedere keer weer proberen om een afstemming naar de ander te gaan maken. Een afstemming waarin je eigen ritme inbrengt en je tegelijk het ritme van de ander integreert in jouw afstemming. Zo ontstaat een nieuw ritme.

In het dagelijks leven komt dat heel vaak voor. We kennen iemand niet, maar we moeten er toch een tijdje mee samen lopen (lees werken) en dan moeten we vaak een beetje schipperen. Een beetje van de snelheid van werken van de ander en een beetje van de stijl van werken van jou. Een nieuwe stijl kan dan ontstaan. Een stijl die vaak veel efficiënter is dan de geëigende stijl van een van beiden. En zo kan Biodanza een belangrijke bijdrage creëren voor de maatschappij van vandaag.

Zin in een feestje gekregen? Even kennismaken met het Braziliaanse Carnaval, kom gezellig meedoen komende dinsdag 25 februari in Harne of maandagochtend 3 maart in de Sterrebos te Oss.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *