Biodanza: Gracieus bewegen

Biodanza: bewegen vanuit het leven. Vivencia: betekenisvolle beweging. Wat als we deze zoveel mogelijk kunnen combineren, dan bewegen we ook heel gracieus klopt dat? In ieder geval genereert Biodanza een motorische evolutie: op weg naar een gracieuze beweging.Wat is gracieus bewegen? Dat is bewegen op een manier die de meeste mensen aantrekkelijk vinden. En het is ook op een manier wat klopt met het lichaam. Als ze kijken naar een giraffe: die beweegt in mijn ogen heel gracieus en een beer veel minder. Toch zijn er tussen de beren ook beren die heel gracieus bewegen. Het moet nl. kloppen met het lichaam dat we hebben.

Binnen de Biodanza hebben we een symbool dat absoluut gracieus beweegt en dat is de kraanvogel.

Dans van de Kraanvogel (klik hier voor een filmpje)

Zij is van een schoonheid in beweging, die vol vrijheid is. Door de vrijheid in de lucht is de kraanvogel dicht bij de kosmos. Het is niet voor niets het symbool van de Biodanza. Zo heeft ieder een eigen dier dat hem inspireert in de beweging. Je kunt je voorstellen dat iemand die van ballet houdt geïnspireerd is door het zwanenmeer. Voor hem zal de zwaan meer een symbool van gracieus bewegen zijn.

Binnen de Biodanza hebben we dus een evolutie die we doormaken. Van een pas geboren baby die reageert op ritme, komen we steeds meer in bewegingen die door veel verschillende spieren worden aangestuurd. Hoe verfijnder de beweging des te gracieuzer deze er uit zal zien. Moeten we er veel moeite voor doen, dan zal de beweging minder gracieus zijn. Want als we ergens moeite voor moeten doen, dan zal er een zeker spanning in ons omhoog komen. Je snapt dan misschien wel dat in de evolutie van de motorische beweging moeiteloosheid en harmonie bovenaan komen te staan.

Ieder mens heeft zijn eigen unieke weg in zijn motorische evolutie. Een beweging die we nog nooit gedaan hebben zal meer moeite kosten en kost tijd om deze te laten ontstaan vanuit moeiteloosheid en harmonie. En daarin heeft iedereen zijn eigen motorieke afdruk. Je kunt je voorstellen dat net zoals een beer anders loopt, een body builder ook anders zal lopen dan een balletdanseres. Toch bereiken ze door te blijven bewegen in vrijheid en in harmonie een steeds betere beweging, die goed bij hen past. Hun eigen motorieke blauwdruk.

Meer hierover weten? Kom naar de les op dinsdag 23 februari of zondag 28 februari in de Biodanzasalon.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *