Biodanza: Verrukking

Biodanza met Lilly in Haren bij Oss Magische MomentenKunnen genieten is een lichamelijk iets. Ons lichaam zit boordevol receptoren om ieder gevoel in ons lichaam te ervaren en daar betekenis aan te geven. Of het nu pijn is of blijheid het wordt vanuit de receptoren (lees de ontvangers) doorgegeven aan de hersenen en vaak gebeurt er daarna van alles in ons lichaam. Zo kan in een Biodanza les vol creativiteit Verrukking centraal staan. Als uiting van iets van je wat heel positief ervaren kan worden.

Als we te veel sensaties ervaren die we vervelend villen, dan kunnen we deze prikkels gaan negeren. Het gevolg is dat we veel meer in ons hoofd zitten en zo deze prikkels niet meer kunnen duiden, dat we er zelfs ongevoelig voor zijn geworden.

Hoe moeten we omgaan met alle sensaties die we niet willen voelen? Biodanza heeft daar wel een antwoord op. Ze brengt met de muziek nieuwe sensatie teweeg, nieuwe emoties worden door de muziek opgeroepen. Zodoende gaan we beseffen dat we leven, dat er iets in ons is, wat ook nog sensaties kan ontvangen die fijn zijn, die ons zelfs genot kunnen geven.

Veel mensen zijn ongevoelig geworden, of juist hooggevoelig geworden omdat ze overprikkeld zijn. Ons lichaam is dan continue in een soort waakzame toestand. De adrenaline, het hormoon om in actie te komen is dan in ruime mate in ons lichaam aanwezig en zorgt dat ons lichaam in constante paraatheid wordt gebracht. Niet altijd functioneel als je juist wat meer wilt slapen en kalmer aan wilt doen. Ook daar heeft Biodanza een antwoord op. Het zorgt dat je langzaam door de muziek en de oefeningen kunt ontspannen. Het brengt je zoetjes aan een beetje in welbevinden. En hoe meer we daarmee in contact worden gebracht, hoe sneller de reactie van rustgevende hormonen, neurotransmitters en oxytocine.  Langzamerhand voelen en ervaren we wat een Biodanzales voor je kan betekenen en wat voor goed het je kan doen.

Het kan je zo goed doen, dat je zelfs iedere week even in verrukking komt. Een soort 10+ van welbevinden. De grondlegger van Biodanza zei altijd: “Als je het positieve groter kunt maken, dan wordt het negatieve vanzelf kleiner”. En in bovenstaande context kunnen we dat ook ervaren.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *