Biodanza: Grenzeloos genieten

Spelen in Biodanza met Lilly in Haren bij Oss
Spelen in Biodanza

Vroeger had ik nooit zo’n idee wat grenzen waren. Wel de grenzen van een land en dat je dan een paspoort ervoor nodig had. Maar de grenzen tussen intermenselijke relaties, daar had ik geen flauwe notie van. Is grenzen bewaken en grenzen aangeven dan een modern woord? Waarschijnlijk komen we het al veel langer tegen, echter het zijn afbakingen die je niet altijd herkent. Pas als je meer in de psychologie je eigen gaat oriënteren kom je ineens op grenzen verleggen, grenzen afbakenen en grenzen aan geven. En ze zijn heel belangrijk in het intermenselijk verkeer. Grenzeloos genieten in Biodanza.

Ben je je niet bewust dat er grenzen bestaan tussen mensen, dan is alles van de ander ook van jou en alles van jou ook van de ander. Echter er is ook een tijd in je leven geweest dat je inderdaad geen benul van grenzen had. Dat is de tijd waarin we nog in de baarmoeder zaten of nog maar net geboren waren. We konden nog niet anders weten dan onze moeder van ons was en dat zij een wezenlijk onderdeel in mijn leven bepaalde. Pas toen we meer bewust werden van hoe het werkelijke leven in elkaar zat, konden we wat meer grenzen gaan beseffen.

Nu zijn er mensen die meteen voelen dit is mijn grens en anderen die grens overschrijdend zijn. Dat grensoverschrijdend heeft 2 kanten. De kant van diegene die altijd voor anderen zorgen en “precies weten” wat de ander nodig heeft. En de mensen die de anderen domineren, omdat ze denken dat iedereen hen maar te gehoorzamen heeft. En allebei stappen over een etisch aspect van intermenselijke gedragsregels heen.

Nu komen in Biodanza beiden typen mensen voor. En dat stelt ons in staat om te leren hoe we met grenzen om kunnen gaan. Kunnen we respecteren dat een ander nee kan zeggen? Kunnen en mogen we van onszelf NEE tegen iets zeggen. Je eigen naar behoren te dragen is een fenomeen dat door het intermenselijk verkeer binnen Biodanza vanzelf een thema gaat worden. Hierin zitten heel veel leerprocessen voor alle partijen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ik WEET wanneer het mijn NEE is en dat ik respect heb voor en NEE van de ander. Deze Nee is een uiting van jou ethisch bewustzijn dat langzamer hand via de contacten van Biodanza gaat groeien en jou met meer kracht in het leven zet.

Ook meedoen? Dinsdag 11 oktober om 19:45 uur en zondag 16 oktober om 19:30 uur.

Let op? Vanaf 30 oktober vangt de avondles weer om 19:00 uur aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *