Biodanza: groeikracht

Als we klein zijn willen we groter groeien: onze groeikracht. Als we groot zijn, dan zijn we niet zo bewust, dat er in ons toch die groeikracht als drijfveer in ons zit om te groeien. En dan bedoelen we niet groter worden, maar wel groeien in bewustzijn. Het zit gewoon in de menselijke aard. Helaas heeft niet iedereen daar zomaar een beeld of gevoel bij. Maar als ik zeg, ben je wel eens nieuwsgierig, dan zul je meteen erkennen, ja nieuwsgierig ben ik wel. Leren en ontdekken en dat doe je als je nieuwsgierig bent, is een element van groei in psychologische zin.

Nu zou het mooi zijn als je ook nieuwsgierig zou zijn hoe groeikracht voor jou kan werken. Het is een motivatie om jezelf te ontwikkelen dus te leren. De omgeving bepaald je mogelijkheden tot groei. En ook in welke mate je dingen leert. Het vermogen tot groei en het leren hoort zozeer bij mensen dat we in het algemeen niet in staat zijn dit vermogen niet te gebruiken. Echter…soms zijn mensen in groeistaking.

Er is dan een tekort aan levenskracht. Ze missen de nodige aandacht en aanraking om te groeien. Groei is een autonome energie die gebonden is aan levende wezens. Ieder mens heeft de potentie van deze energie in zich. Eigenlijk bedoel ik: als je leeft komt je automatisch in contact met je omgeving en die omgeving zorgt dat je ervaringen opdoet. Blijf je altijd doen zoals je altijd hebt gedaan, dan zul je altijd tegenkomen zoals je altijd bent tegengekomen. Echter…..als je het anders gaat doen, dan kom je in je groeikracht.

Biodanza is een mooie oefenschool om op een speelse manier doormiddel van de mensen in de groep via bewegen deze groeikracht te stimuleren. Het gebeurt op een geleidelijke manier en langzaamaan zul je gaan ontdekken, dat je leven anders aan het worden is. Er komen nieuwe elementen in, die we als mensheid een beetje vergeten zijn. We staan weer open om mensen te ontmoeten en dan in levende lijve niet via facebook of via facetime. Een echt mens waar we contact mee kunnen maken. Het is een menselijk fenomeen om nabijheid te zoeken tot andere mensen. Samen te lachen en plezier te hebben.

De wekelijkse les van Biodanza is zo’n voedingsbodem om op een manier in levende lijve contact te maken met ander mensen. Elkaar te ontmoeten op een ontspannen manier. Nieuwsgierig naar elkaar te zijn en daardoor openstaan voor wat het leven te bieden heeft. Groeikracht dus.

Kom ook een keer kennismaken in het Yogacentrum Silte en Beweging, Verdistraat 87 te Oss.

Komende zondag 23 juni om 15.00 uur.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *