Biodanza: Levenslust en verrukking

Wat maakt Biodanza nou zo bijzonder? Omdat het ons vitaliseert, het beweegt ons op een bijzondere manier. Het komt in de samenleving bijna nergens voor dat we zoveel beleven als in een Biodanzales: De Vivencia, de les in Biodanza. Beter gezegd: “de hele les is een beleving in totaliteit”. De levenslust en de verrukking wisselen elkaar voortdurend af in belangrijkheid. De diepgang in de beleving is inherent aan de mate waarin we in Vivencia kunnen gaan. Of te wel de mate waarin we ons intellect kunnen loslaten en ons over kunnen geven aan de verrukkingen in de les. Dan is iedere dans, iedere beweging een ervaring op zich.

De Vivenciele capaciteit betekend de capaciteit om van identiteit naar regressie te bewegen. Regressie in Biodanza betekent een staat van zijn en zelfs op een diep niveau contact met de bron. Het is een pulsatie om je helemaal over te geven aan de dans, de beweging, de muziek en weer in de realiteit terug te komen. Zijn we nog druk bezig met hoe we die dag of die week van alles hebben meegemaakt, dan is de pulsatie minimaal. We gaan in de dans doen en er is nog een zwaarte, gedachten die nog langs komen en ons uit de beleving halen. Denkend wat ben ik aan het doen.

Echter als we ons over kunnen geven aan de beweging in ons, de muziek die we horen en kunnen ervaren wat dat allemaal met ons doet, dan komen we in Vivencia, zoals we dat noemen. We genieten, we zijn cenestetisch gewaar wat de dans van binnen met ons doet. We bekommeren ons er niet meer om, hoe de dans eruit ziet, we ervaren dat we dansen, bewegen, misschien wel bewegen als nooit tevoren. Dan komen we in een intensiteit die we extase noemen. Een beweging naar buiten die direct verband houdt met levenslust en verrukking. En ook andersom: de beweging naar binnen, de intase, de intensiteit van binnen voelend.

In ons gebeurt er dan van alles. Zeker op celniveau, maar daar vertel ik je volgende keer alles over.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *