De klank van het geheel

Klanken komen van een heel ander gebied uit onze hersenen dan woorden. Ze ontsnapt klank spontaan uit ons. Een klank kan als een impuls helemaal van binnen uit omhoog komen. Wij hebben er niet altijd invloed op klank. Denk maar eens als je je pijn doet, dan schreeuwen we het uit. Daar hoeven we helemaal niet over na te denken. Zo is het ook als we vanbinnen geraakt worden. Verwondering geeft een Ooohhh klank, genot een ahhhh en ga zo maar door. Zijn we in Biodanza in trance dan kunnen ook spontaan klanken uit onze onderbuik naar boven komen. We kunnen op deze manier meer van ons onderbewuste delen met de wereld om ons heen. Het is een oercommunicatie: de klank van het geheel.

 

Oerklank

Het is goed om deze klanken te laten ontsnappen, daaruit blijkt ook weer onze Vivenciele capaciteit. Houden we ons nog tegen, willen we geen geluid maken, dan zitten we nog in de controle en blijven vaak in dezelfde patronen hangen, waarin we ons altijd blijven bewegen. Juist nieuwe bewegingen in ons, die meer van onbewuste naar boven laat komen, geven ons een nieuwe impuls om onste uiten. Uiten in klank, maar ook uiten in bewegingen en gebaren. Deze uitingen zijn een vorm van expressie. Expressie is een ander woord voor creativiteit.

Creativiteit

Creativiteit is de middelste van de 5 lijnen van Biodanza. Ze staat direct in contact met de lijnen seksualiteit en affectiviteit, waardoor ze direct inwerken op onze levenskracht en ons vitaal onbewuste. Het vitaal onbewuste is niet de sturen. In de Vivencia wordt steeds dit vitaal onbewuste een stukje versterkt.

Vitaal onbewuste

Hoe het met ons vitaal onbewuste gesteld is kunnen we merken aan hoe we reageren op plotselinge gebeurtenissen die veel impact hebben. Als we ons na een tijdje onrustiger voelen dan daarvoor, dan is ons vitaal onbewuste nog niet zo krachtig. Verandert er eigenlijk maar weinig, dus blijven we ons rustig voelen, dan kunnen we stellen dat ons vitaal onbewuste een krachtig interne systeem is. Hierdoor kunnen we veel meer aan en blijven we in onze kracht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *