Biodanza: Buiten huilt de wind rond het huis.

animal-needing-loveNa zo’n stormige dag als maandag 28 oktober zat ik weer vol ideeën voor een nieuwe les. Een Biodanza les waarin we ervaren dat het fijn is dat we zo’n lekker huis hebben. Een huis dat ons beschermd, waarin we ons veilig voelen. Buiten huilt de wind rond het huis en wij zitten lekker binnen. Met de muziek die ik samen met de oefeningen/dansen heb uitgezocht wil ik een warme sfeer van geborgenheid creëren. Mooie warme klanken, mooie bewegingen, gebaren van genegenheid. Kaarslicht en de geur van verse appeltaart. Gezelligheid om samen te zijn.

Van nature zijn we gezelligheids dieren. Dat wil zeggen we hebben gezelschap nodig. We kunnen moeilijk alleen zijn. Daaraan zit ook gekoppeld dat we een ander nodig hebben om onszelf te leren kennen. En de Biodanza groep biedt dit allemaal. We zijn allemaal individuen, mensen die iets willen maken van het leven. Wat willen we dan? We hebben het gevraagd aan verschillende mensen en daar kwamen 5 verschillende soorten antwoorden uit. Deze 5 antwoorden sluiten aan op de 5 lijnen binnen de Biodanza.

De 5 lijnen van Biodanza gerelateerd aan levensvreugde. Wat willen mensen dan bereiken? Waar worden ze gelukkig van?

  • Als we kijken naar de 1e lijn van Vitaliteit dan wil een mens graag gezond zijn en zich vrij kunnen bewegen. Bewegen zonder ongemakken.
  • De 2e lijn van Seksualiteit sluit aan bij het genieten van het leven, plezier mogen hebben, fijne gevoelens mogen ontdekken.
  • De 3e lijn is de lijn van Creativiteit het mogen uiten van jezelf. Jezelf mogen zijn in alle vrijheid. Je mogelijkheden ontplooien en creatief iets van jezelf naar buiten brengen.
  • De 4e lijn is de lijn van de affectiviteit, dat wat ons met elkaar verbindt, de liefde voor een iemand, de liefde voor je familie, de genegenheid voor vrienden en daarin jezelf helemaal geaccepteerd voelen.
  • De 5e lijn is de lijn van Transcendentie. Het bereiken van Harmonie met jezelf en de wereld om je heen. Verbondenheid voelend en samen een zijn.

In iedere Vivencia, workshop van Biodanza, zitten muziekstukken die helemaal een van de 5 lijnen van Biodanza in zich hebben. Langzamerhand worden we steeds bewuster van de keuze. De keuze die ons gelukkig maakt of de keuze om in afgescheidenheid te blijven. Er ontstaat langzaam een proces dat ons geleidelijk steeds dichter bij onze eigen kern brengt. Juist doordat de ander ons dat laat ontdekken. Hier een mooi nummer van dankbaarheid. 

Wil je ook op ontdekkingstocht? Kom gerust meedansen: dinsdagavond in Haren, zondagavond in Oss en op maandagmorgen de 1e les voor 55+ers in Oss.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *