Biodanza: Mag het organisch?

m1dymwmw4lkaHet leven regelt zichzelf. Dat is een stelling uit de Biodanza. We hebben het leven gekregen en we mogen er respect en eerbied voor hebben. Het leven is in ieder van ons. Vaak willen wij macht, controle over het leven hebben. Echter het leven organiseert zichzelf. Vandaar de titel: Mag het organisch? En daar mogen we stil bij staan. Of beter gezegd daar mogen feeling mee gaan krijgen.

Vaak willen we alles controleren. Echter bv. over de willekeurige spieren hebben we “controle”, maar over onze onwillekeurige spieren hebben we geen controle. Deze spieren beïnvloeden veel meer hoe we zijn en hoe we ons ervaren. Ze geven ons veel meer gevoel en contact met het echte leven in ons. Ons hart dat regelmatig klopt, met een eigen ritme. Onze longen die regelmatige nieuwe lucht opzuigen en weer uitademen. Ons bloed dat door onze aderen stroomt. Onze ingewanden die hard werken om onze spijsvertering en stofwisseling op een soepele manier te laten lopen. Al deze onwillekeurige bewegingen zijn te danken aan onze onwillekeurige spieren. Wie zijn wij dan om te denken dat wij de macht over ons leven hebben?

Waarom deze titel? Om eens stil te staan bij hoe nietig we eigenlijk zijn en hoe machtig het leven zichzelf regelt. En dat zien we terug in de natuur, in de kosmos, eigenlijk in alles om ons heen. Het leven met zijn eigen wijsheid. Wat is dat leven eigenlijk? Het is een soort bewustzijn. Een kracht die ongemerkt op de achtergrond alles laat ontstaan op zijn eigen wijze. Met natuurlijke processen.

In de Biodanza staan we veel meer stil bij het leven en op het respect, hoe alles een organisch verloop heeft. In verschillende dansen worden we daar onbewust bewust van gemaakt. Neem nu de loop van vastberadenheid of de wals, waarmee in een volle zaal, zonder te botsen met heel veel mensen rond kunnen wervelen.  Dat alles dan heel organisch verloopt. Het eigen bewustzijn van de groep. Dan krijgen we even het gevoel wat wordt bedoeld met mag het organisch, vanuit een grote kracht. Kijk hier voor een zwerm vogels die volgens de organische wet zijn eigen chaos en orde heeft.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *