Biodanza: De moedige tijger

17014865 - tiger on the sky background
17014865 – tiger on the sky background

De tijger reageert direct. Er komt iemand binnen in zijn territorium en kan direct met zijn klauw uitslaan. Echter dat is niet om de ander te raken, maar om een waarschuwing te geven. De andere reageert direct door een paar stappen naar achteren te doen. Actie reactie in het moment. We staan tegen over elkaar en waarderen elkaar in wat we zien. Jij bent een andere mij. Dit is voor jou belangrijk, dus ik laat je hier niet toe. De moedige tijger geeft iets aan: wederkerig. In Biodanza diepen we dit gebeuren via dansen van moed, optreden, reageren en weer rust. 

Hoe is het dan met jou? Je weet al minuut waar je aan toe bent. Je hebt even iets gedaan wat niet goed voelde, meer niet. En hoe kunnen we dat ontvangen? Stapje terug: “sorry”. En even goede vrienden.

Echter wat wordt er in onze maatschappij vaak gedaan? We zeggen niets. We laten de anderen over onze grens gaan. En ondertussen zijn we van binnen aan het mopperen, voelen we de frustratie opbouwen. Waarom zeg ik niets? Het is ons geleerd dat we in vrede moeten leven, dus niet voor jezelf opkomen. En als we daarin opkomen voor onszelf, dan is dat niet goed, want je hebt de vrede verstoord. Echter voelt de ander niet, dat er iets niet helemaal klopt?

Nu andersom: stel je voor je geeft meteen aan: “dit wil ik niet”, maar rustig gewoon omdat je voor jezelf opkomt. Het gebeurt gewoon, je geeft gewoon een grens aan. De ander kan daar op reageren en zijn eigen weg gaan. Zonder verder de vrede te verstoren: er is duidelijkheid. Ik word niet afgewezen op persoonlijk titel, ik word verzocht om iets niet te doen. En dan zijn we instinctief bezig, we reageren op wat er is. Zonder daar meer van te maken dan dat het is.

Juist het meer maken, dan wat er is, geeft een reactie in ons, we nemen het op op persoonlijke titel. We denken dan zelfs dat we als mens niet goed zijn. We voldoen ergens niet aan, dus ik ben niet goed. Door met de instincten te werken, kunnen we meer van uit ons gevoel reageren: oprecht en puur. En daardoor ook zo op kritiek van anderen reageren. Het is in het moment en  daarin hebben wij weer de vrijheid om iets te doen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *