Biodanza: Feedback in Vitaliteit

Wanneer we in Biodanza een vitale impuls ervaren, zitten we duidelijk niet in ons hoofd. Nee,  bij zo’n impuls voelen we vanbinnen het is leven, een bron van vitaliteit. We horen de muziek en die neemt ons mee in een handeling, zonder er bij stil te staan. Vitaliteit is helemaal doordrenkt met levensenergie. Je beantwoord aan een impuls diep van binnen: het leven. Dat luisteren naar deze impuls is het eerste contact met onszelf. Echter er zit ook een andere kant aan. En daar mogen we ook naar luisteren en nog belangrijker er ook naar gaan handelen: in feedback. Dus juist de Feedback in vitaliteit is zo belangrijk: zelfregulatie. Met zelfregulatie in feedback bedoelen we het zelf lerend vermogen dat ieder in zich heeft. Om in reactie op iets te handelen wat het beste voor ons is. Als iets niet goed voelt, omdat niet meer zo te doen. Een ezel stoot zich maar eenmaal aan dezelfde steen nietwaar.

Wanneer we bij de eerste Biodanza lessen wel naar de actieve vitale impuls luisteren, zijn we nog niet gewend om ook naar de andere impuls te luisteren. De impuls van het halt roepen tot jezelf, omdat je je lichaam uitput. Dat is ook contact maken met je Vitaal onbewuste. Het laat van binnen voelen, ho stop, genoeg. En daar naar luisteren is wat we nog mogen leren. Leren: doen we in feedback. Steeds beantwoorden op wat we vanbinnen gewaar worden en er naar luisteren. Erop reageren door te snappen wat ons lichaam bedoeld: nl. Nu even rust.  De actie is belangrijk, maar zeker zo belangrijk is de rust. De rust om te herstellen en ons weer in balans te laten komen. In de Vivencia van Biodanza zit altijd een rustig gedeelte om ons met aandacht bij onszelf te brengen. Dan komen we in contact met ons vitaal onbewuste: we noemen het ook wel ons gemoed.

De komende weken gaan we dansen met dit Vitaal Onbewuste. Om ons zo te leren luisteren naar onszelf in feedback. In wederkerigheid te gaan reageren op wat ons lichaam ons aangeeft: zelfregulatie. Dan bereiken we ware vitaliteit. We leren ons lichaam steeds beter kennen en kunnen er ook naar gaan luisteren. Bewust van wat het ons wil vertellen en duidelijk maken. Hiervoor hebben we lichaamsbewustzijn nodig. Daar kan ons hoofd ons bij helpen, om wat ons lichaam ons via een gevoel aangeeft te vertalen naar een actie die adequaat voor ons is. Daardoor worden we vitaler en komen we steeds beter in feedback met onszelf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *