Biodanza maakt geluksstofjes aan

Wist je dat de grote kracht van Biodanza ligt in het feit dat er geluksstofjes worden aangemaakt tijdens de wekelijkse les. In deze wekelijkse Biodanza les zit heel veel verscholen kracht. Wetenschappelijk is dit ook aangetoond. Er zijn verschillende rapporten te vinden over Biodanza en wat er in ons lichaam gebeurt. De toename van de hormonen die ons gelukkiger doen voelen: waaronder serotonine, oxytocine en endorfine. Ook verschillende neurotransmitters die gunstig werken op ons welbevinden nemen toe. Al deze neurotransmitters en hormonen scharen we onder de noemer Biodanza geluksstofjes.

Biologische factoren in het dagelijks leven.

Ons lichaam staat iedere dag onder invloed van vele factoren. En allemaal hebben ze gedurende dag verschillende stromen. De stroom van informatie die we iedere dag te verstouwen hebben. Echter aan het verwerken komen we gezien de grote invloed van informatie niet genoeg aan toe. Het is zelfs zo, dat we op veel informatie meteen moeten reageren. Dus er is continue beweging heen en weer van seintjes die binnen komen en waarop bijna gelijktijdig moet worden gereageerd. Een mens is daar evolutionair nog niet op ingesteld. Door alle acties van stromen naar onze hersenen en stromen van informatie weer terug, ligt ons zenuwstelsel teveel onder vuur. Het is overbelast. Maar geen nood, we slapen gelukkig iedere nacht waardoor we onze geest leeg kunnen maken. Echter door de vele acties blijven de actie hormonen te lang in ons lichaam en daardoro kan een opgejaagd gevoel ontstaan.

De hormoon balans

Rust en vooral Geestelijke rust is de tegenhanger van het gejaagde gevoel. We zijn tenslotte geen robot, die na een smeerbeurtje en een volle accu weer uren door kan gaan. Mensen van vlees en bloed kunnen heel lang doorgaan op hun batterij. Daar zorgen de stofjes Adrealine em Cortisol voor. Echter de overbelasting van ons systeem, doordat er continue adrealine in ons bloed zit put ons uit. We komen niet meer toe aan ons geestelijke stuk, om het emotionele stuk maar te vergeten. Resultaat onze hormonen uit balans. Ons herstel systeem komt niet op gang. We voelen ons super onrustig en moe.

De geluksstofjes in Biodanza?

Biodanza laat ons bewegen, zodat we het teveel aan Adrealine versneld afbreken. In 10 lessen yoga en 10 lessen Biodanza kwam naar voeren dat op de lange termijn de hoeveelheid Adrealine lager is dan bij yoga. Maar niet alleen gebeurt er wat met de Adrealine, ook het stofje Oxytocine wat ons een gevoel van welbevinden kan geven, van rust en kalmte. Een gevoel van de wereld weer te kunnen omarmen blijkt na 10 lessen op hogere waarden uit te komen dan yoga. En dat komt door het contact in Biodanza. De verbinding met elkaar, doordat we samen dansen in eutonie, in coördinatie en in synchronisatie zorgt dat dit broodnodige hormoon of gelukstofjes in ruime getale weer door onze aderen gaat stromen. We voelen ons rustiger, meer op ons gemak en veiliger.
Kun je nagaan wat er gebeurt als je meer dan 1 jaar wekelijks Biodanza zou doen, maar daarover volgende keer mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.