Biodanza: Natuurlijk bewegen

Biodanza met Lilly Haren bij Oss Natuurlijk BewegenAlles beweegt. Beter gezegd: alles wat leeft beweegt. Hoe beweeg jij? Beweeg je je vol leven en energie. Kan alles in je bewegen? Hoe zouden we ons voelen als we zouden kunnen bewegen zoals we zouden willen? In Biodanza gaan we uit van de natuurlijke beweging. De beweging in jou, zoals die nu is. Daar willen we begrip voor krijgen en contact mee leggen.

In heel veel dansactiviteiten gaan we door onze natuurlijke grenzen heen. We worden niet geacht om op onze eigen gevoel op dit moment te letten, maar om daarin via aangeleerde pasjes een dans uit te voeren. Hoe natuurlijk ziet die er dan uit? Ik herinner mij mijn eerste dansles nog. Wat een houten Klaas was ik. Doordat ik zo bezig was met de pasjes, dus alleen maar naar mijn voeten kijkend, vergat ik helemaal te dansen. Samen dansen is ook contact met elkaar maken, maar als ik in mijn hoofd zit en alleen maar bezig ben met tellen en mijn voeten verzetten, dan ben ik zo stram als iets. In Biodanza willen we juist uit ons hoofd komen en bewegen zoals in het moment voor ons mogelijk is.

De Muziek in Biodanza is zo gekozen dat bijna iedereen hierop een bepaalde ervaring bij zichzelf kan oproepen. Natuurlijk gaat dit samen met de beweging op deze muziek. Maar deze beweging mag zo zijn, dat je beweegt zoals voor jou mogelijk is. Alle beperkingen, alle pijntjes mag je daarbij meenemen en ze in de dans zacht omarmen. Ons pijnlichaam kan daar heel anders op reageren. Het kan begrip krijgen en aangeraakt worden op onbewust niveau. Rolando Toro heeft een nieuw begrip in Biodanza toegevoegd. Het vitaal onbewuste. Hiermee wordt bedoelt het onbewuste wat we vanbinnen voelen en waarnemen, maar waar we niet zo bij kunnen komen. Het is ook niet op een bepaald gebied in ons lijf aan te wijzen. In Nederland noemen we het ons gemoed. We kunnen ons gemoed niet zomaar veranderen, we kunnen niet op een knop drukken en nu voel ik me lekker of nu voel ik me minder verdrietig of lekker rustig. Ons gemoed werkt samen met het vitaal onbewuste en het vitaal onbewuste is iets wat in de Biodanza les continue geprikkeld wordt.

Nieuwsgierig geworden: zondag 28 december is er een open les in de Biodanza salon om 11:00 uur.  Adres: Eindstraat 18, Haren

Maandag 8 december een kennismakingsles in Haren, Eindstraat 18, dan dansen we nog in de huiskamer.

Zondagavond 7 en 14 deeember in Oss en dinsdagavond 9 dec in Haren, Kerkplein 3.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *