Biodanza: spelen en genieten

Biodanza met Lilly in Haren bij Oss spelen en genietenEen mooie manier om in Biodanza je hoofd leeg te maken is om een spel te doen, even te spelen. Een spel, even iets anders dan anders, iets ongewoons, waardoor het soms belachelijk is en tegelijkertijd grens overschrijdend. Even moeilijk, ongemakkelijk en daarna bevrijdend. En als we zo bevrijdend voelen, dan is het veel makkelijker te ervaren wat voor ons genieten is. Genieten is volgens de woordenboeken ergens aangename gevoelens aan beleven. Vaak denken we bij genieten aan iets wat geld moet kosten, zoals een vakantie, lekker eten, een avond uit, alcohol. In Biodanza maken we iedere week een feestje, is het iedere week genieten. Genieten van de muziek, van het bewegen, van wie je bent in de groep.

Spelen en genieten alsof we zo vrij zijn als een vogeltje, niets hoeft, niets is belangrijk. Dan kan het niet anders dat we zo meer bepaald worden in wat er in ons lijf afspeelt. Ons hoofd staat even buitenspel. En daar hebben we in het dagelijks leven al genoeg last van. Van hoe het hoort, hoe we zouden moeten doen. Dat we geen fouten mogen maken, dat we niet moeilijk moeten doen, dat we er niet te makkelijk over mogen denken. En noem maar op. Allemaal redenen om uit ons hoofd te komen, ons denken los te laten en ons mee laten voeren naar het genieten in vrijheid.

Natuurlijk gelden er in Biodanza ook regels. En die regels die noemen we feed-back. Waarin we non-verbaal aan de ander aangeven hoe dichtbij de ander mag komen. Dat kunnen we heel makkelijk doen door onze handen en armen stijf te houden. Dat mag gewoon, daar wijzen we een ander niet mee af, nee, daar geven we juist aan wat goed voor ons is. Als iemand daar niet naar wil luisteren, dan verbreken we gewoon het contact. Zo is dat: duidelijke taal. Niets aan de hand, “no hard feelings” wel duidelijk. En zo leren we voor onszelf op te komen, om naar een gevoel in ons te luisteren en van daaruit onze grens aan te geven. Steeds opnieuw leren wat is nu mijn grens, want ieder moment is anders. Vandaag gaat het makkelijker dan gisteren. Juist in de actie in het hier en nu wordt een nieuwe toekomst geboren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *