Biodanza: ritmische stroming

Biodanza met Lilly  Ploegmakers tijdens de Biodanzales in Haren bij Oss 6Als we mee kunnen bewegen met de stroming die het leven met zich meebrengt, dan blijven we vitaal. Het is vaak ons denken wat ons ervan af weet te houden om in deze stroming mee te kunnen en willen gaan. Biodanza geeft ons van binnen uit innerlijke beweegkracht, zodat we zonder er bij na te denken meer organisch in het leven kunnen staan. Kortom: Biodanza zet ons in een ritmische stroming.

Juist het intense gevoel om ons levend te voelen kunnen we vooral in de wekelijkse les ervaren. Met daaraan gekoppeld de wil om te leven. Als we er van uitgaan dat het lichaam een bepaalde wijsheid heeft, die veel verder gaat dan wij met denken voor elkaar kunnen krijgen. Staan we ook meer open om ons daardoor te laten leiden. Honger is een gevoel. Als we het gevoel volgen gaan we op zoek naar eten. Eten zorgt dat we genoeg tot ons nemen om in leven te blijven. Het is eigenlijk een ritmische stroming die daardoor op gang komt. De vertering van voedsel, de scheiding van het voedsel in voedingsstoffen en afvalstoffen, het loslaten van deze afvalstoffen uit ons lichaam. En dat alles gebeurt zonder dat we erbij na hoeven te denken. Ons lichaam is een super geoliede machine die bijna nooit hapert. Hoe meer we ons af kunnen stemmen op dit wijze lichaam des te meer krijgen we een soort waardering voor het leven in ons.

Vitaliteit is een van de lijnen van Biodanza en heeft alles te maken met deze levenskracht. Het is verbonden met het vitaal onbewuste. Waarin we de wijsheid van het lichaam volgen: ons instinct. Het is dan een kwestie van weten. Weten wanner we voedsel nodig hebben, wat goed is om te eten, wanneer we genoeg gegeten hebben, wanneer we moeten rusten. Van daaruit komen we in een hoger weten. Het weten dat we andere nodig hebben. Dat we ons kunnen verbinden met onze medemensen en de verbinding met de levenskrachten van het universum. Het integreren met zichzelf, de medemensen en de kosmos. Dat uit zich in : liefde voor de natuur, de liefde voor spel en speelsheid, Plezier hebben zonder controle.

Daardoor ontstaat ook de kracht van Biodanza. Want daarin wordt gestraft naar vitaliteit. Wanneer hebben wij een gezonde vitaliteit? Als we ons gezond voelen, als er organische harmonie is (in balans zijn), we een sterke wil om te leven hebben en er genoeg energie is voor actie: vitale impuls.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *