Biodanza: vertrouwen

Hoe ontwikkelen we vertrouwen? Is dat er ineens of hoe gaat dat eigenlijk? In Biodanza in vertrouwen een belangrijk item. Hierin spelen de groep en de facilitator een rol. De deelnemers moeten elkaar al enigszins kennen. Er is in de loop van de weken in de wekelijkse les een band ontstaan. Vanuit die band kan er vertrouwen gaan groeien.

De lijn van affectiviteit heeft hier alles mee te maken. De band die we door de tijd heen kweken is de basis voor dit vertrouwen. Kunnen we openstaan en elkaar toelaten? Dat wil zeggen kunnen we de verbinding op een of ander manier voelen. Kunnen we ons veilig voelen bij diegene waar ik mee dans? En hoe weet ik dat? Hoe merk ik dat? Een soort thuisgevoel?

In ieder geval is zorgen voor elkaar heel belangrijk. De zorg voor elkaar zit in de feedback. De feedback waar je in wederkerigheid op elkaar reageert. Kloppen de signalen? Geeft iemand zijn grenzen aan en reageer ik daar goed op? Affectiviteit heeft daar alles mee te maken. In het contact met elkaar in de wekelijkse les creëren we een veilige basis. Dat wil zeggen, dat we door het gedrag van de ander contact kunnen maken met de ander. Vanuit mezelf, omdat ik dat wil. En tegelijk afstemmend is het voor de ander ook goed.

In de lijn van affectiviteit zitten daarom altijd dansen die uitnodigen om contact met elkaar te maken op een zachtaardige manier. Rustig en kalm. Zo kan een mens zich openen om zijn voelsprieten uit te steken en uit zijn schulp te komen. Vergelijk het met een slak die uit zijn huisje komt. Durf ik er te zijn en van daaruit contact met de ander te maken? De  huid is net zoals bij de slak ons eerste instrument om op een diepere basis contact met de affectieve wereld te krijgen. Zoals we vroeger als baby ook op onze verzorgers gereageerd hebben. We weten wanneer handen ons bedoelen.

Kom dinsdag 4 juni weer fijn meedansen en ontdekken in de lijn van affectiviteit. Op een geleidelijke manier. Om zo ook in het dagelijks leven veel zekerder aanwezig te kunnen zijn. Een thuisgevoel in onszelf te gaan ontwikkelen. Vandaar dat het ook zo belangrijk is, dat we iedere week komen naar de wekelijkse les. Om samen die verbinding te laten ontstaan, in veiligheid.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *