Biodanza: Volg je eigen ritme

traditionele-dans-in-togoIn Biodanza zijn er veel verschillende dansen. Allemaal met verschillende ritmes. En terwijl we dansen is het ook de opzet dat we het ritme van de muziek volgen. Tegelijkertijd is het ook nog de bedoeling om jezelf te reguleren (teluisteren naar wat je lichaam op dat moment aan kan). Wat moet je nu voorrang geven? Dat kan heel verwarrend zijn. De uitnodiging is om mee te groeien met de aangeboden lessen. Echter er is een belangrijke voorwaarde. En dat is trouw te zijn aan jezelf. Trouw aan wat je lichaam je aangeeft. Dat is je voornaamste raadgever. Om dan gedurende de lessen steeds meer lichaamsbewustzijn te krijgen en daarin  stappen te zetten, stappen die kloppen bij wat je lichaam aangeeft.

Het kan zomaar zijn, dat je je graag wil meten met de rest van de groep. Lekker dansen en niet bewust van wat je lichaam je aangeeft. Vaak ben je dan je patroon, waarin je ook in het dagelijks leven aan vast zit aan het herhalen. Daar wil je ook niet onder doen voor de anderen. Niet zwak zijn en zeggen dat je iets niet kunt. Je doet je dan beter voor dan je bent. En dat kost vaak een hoop energie. Energie die je beter zou kunnen gebruiken om leuke dingen te doen. Maar helaas, als je ’s avonds thuis bent, dan ben je uitgeteld. Jezelf beter voor doen, dan je bent, klopt niet met het wezenlijke dat in je zit. En dat is nou juist wat gehoord wil worden. In het wezenlijke van jezelf zitten je talenten, je mogelijkheden om te ontplooien. Dat is wat naar buiten wil komen en geleefd wil worden. En dat is voor iedereen anders. Daarin schuilt ons persoonlijke groei proces.

In Biodanza is het altijd de uitnodiging om je eigen zo voor te doen als je in het moment bent. Om te luisteren naar jezelf en hoe het is op dat moment. Dat is het uitgangspunt. Dit is hoe het nu is en daar mogen we vanuit het nu mee leren omgaan. Langzaam kan er dan steeds meer naar buiten komen wat er in je leeft. Wat gezien wil worden en wat wi ontdekken, vanuit verwondering van wat jij allemaal kan. Grenzen kun je pas verleggen als je weet waar je grenzen liggen. Vandaar de uitnodiging om in deze les je eigen ritme te volgen. En niemand die dat beter kan dan jijzelf.

Komende dinsdag 10 juni, zondag 15 juni en maandagmorgen 16 juni 2014.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *