Biodanza: Wederkerigheid

biodanza met Lilly in Haren bij Oss wederkerigheidDoor een ander leren wij onszelf kennen. Hoe gaat dat in Biodanza zul je denken? Ik dans, ik ben niet met iets psychologisch bezig. En toch zou ik mezelf kunnen leren kennen door het dansen? Leg uit….? Biodanza en jezelf leren kennen heeft alles te maken met Wederkerigheid. Alles wat je vanuit je eigen beweging doet komt via je zintuigen terug. Een voorbeeld: Je duwt tegen iets aan. Er volgt een reactie en gaat van je weg, maar daarna komt het naar je toe. Dat is een vorm van wederkerigheid. Wat jij hebt gedaan komt ook weer naar je terug.

Hoe nu in de Biodanza? Als jij met iemand danst, dan raak je de ander aan. Soms op een voorzichtige manier, soms hardhandig. De ander zal daar altijd op reageren. Zijn reactie maakt dat jij in jezelf een prikkeling ervaart. Reageert de ander ook voorzichtig…, dan zou je in deze wederkerigheid een gevoel van respect kunnen ervaren. En zo reageren we op elkaar. Voelen we dat iets fijn is in het contact, dan zullen we dat zelf ook zo gaan doen. De manier van reageren maakt dat we in ons zelf lerend programma schieten. Steeds reageren we volgens patronen, patronen die we ooit gemaakt hebben in ons vroegere leven. En nu komt het mooie van Biodanza. Biodanza geeft onze oude programma’s een schop onder de kont (sorry voor het taalgebruik) en zorgt ervoor dat we door de dansen en oefeningen in een nieuw zelf lerend programma komen.  Een programma waarop we met behulp van de wederkerigheid, oude patronen, die ons niet meer van dienst zijn kunnen overschrijven. Juist omdat het we op een diepere laag reageren, via ons gevoel.

Het mooie hiervan is, dat er geen denken aan de pas komt. Juist het denken heeft ons allemaal patronen gecreëerd die ons minder van pas komen. Die ons opgelegd zijn door de samenleving, regels, wetten. Vaak houden deze regels opgelegd door de samenleving geen rekening met de liefdevolle zorg die in ons geweten zo voor handen is. Zij laten ons niet zelf ervaren en snappen wat goed is. Vanuit ons eigen gevoel van goed en kwaad, vanuit ons eigen geweten. Biodanza brengt je weer in contact met je geweten, je gevoel vanuit je hart, dicht bij je kern. En dat gebeurt door de wederkerigheid.

Ook nieuwsgierig? Kom gerust eens meedansen. Meld je aan via tel. 06-133 62 776 of e-mail: info@lillyharen.nl

We dansen op dinsdag in Haren, zondag in Oss en maandagmorgen ook in Oss. Kijk op de zijbalk voor de tijden.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *