Mens durf te leven

Ramses Shaffy zong het al ” Mens durf te leven”. Lak aan de regels en het heersende regiem. En niet alleen de regering, maar vooral de mensen die jou eronder willen houden. Die eigenlijk zelf niet leven en ook bang zijn dat jij gaat leven. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Vroeger in de oudheid hadden ze er een feest voor: Vasten Avond. Dat was de avond voor de vatentijd, waarin men nog even de bloemetjes buiten ging zetten en plezier ging maken. Zelfs de durf hadden om de draak te steken met de gevestigde orde. Om dan de 7 weken erna tot Pasen weer in het gelid te lopen.

Vasten Aovond

Een ritueel uit de oudheid, waarop nog alles geoorloofd was. Om even de zinnen te verzetten en het leven te vieren. Dat was vaak ook nodig, omdat in de oudheid de voorraad eten bijna op raakte. Dan hadden de mensen nodig om even uit de band te mogen springen, zodat ze de laatste restje van de winter op een karige manier konden overleven. Een oude wijsheid, om zo het hele volk te redden van een eventuele hongerdood.

Nieuwe tijd

Gelukkig hoeft dat niet meer….of toch nog wel. Misschien moeten we het feest niet letterlijk nemen. Aan eten en vertier geen gebrek. Overvloed aan alles. En toch…hebben veel mensen het idee dat er iets ontbreekt. Leven ze wel zoals ze willen leven, of zijn ze op een of andere manier slachtoffer van een grotere macht.
Een avond op de bank hangen, netflix kijken en veel te laat naar bed, omdat de hele serie af moeten worden gekeken. Liefst nog met de nodige wijn erbij. Dat is goed voor 1 avond, maar als het elke avond het geval is? Leef ik dan nog mijn leven zoals ik het wil leven? Of val ik in de val van de samenleving. Waarin men overgeleverd is aan wat de tv ons inclusief uitzending gemist en netflix voorhoudt?

Andere tijd

Langzaamaan worden we ons bewust, dat er iets niet klopt aan het voorgeschoteld geluk van de tv. De verhalen in de glossy bladen en de talkshows. Als we op de bank hangen. Laats hoorde ik daar nog een zin voor: Binge Watching. Binge watching gecorreleerd aan depressie, eenzaamheid en obesitas. Of Binge watching meer dan een onschuldige verslaving is, zal de toekomst uitwijzen. Duidelijk is wel, dat je maar moeilijk tot iets anders kan komen. Het is dan niet langer een fijne ontspannen bezigheid, maar een verleiding waaraan we geen weerstand kunnen bieden en dus dicht bij een verslaving zit.

Wat anders….

Is er iets anders…Ja natuurlijk volop. Samen met andere gelijkgestemden iets leuks gaan ondernemen. Biodanza, wat dat geef ik, is zo’n bezigheid. Geen gelul, maar dansen!!!
Maar Biodanza is nog zoveel meer dan dansen. Het is eigenlijk compleet anders gaan leven. Voorbij wat mag en hoort. Jouw eigen waarde gaan ontdekken. Wat doe ik meestal versus wat wil ik doen. Welke uitdagingen kom ik tegen en waar kan ik mezelf in ontwikkelen. Zoals liefde tonen, liefde delen. Genot, plezier en vreugde ervaren en samen delen. Je uiten op de muziek: euforie, verdriet en pijn ervaren. Saamhorigheid, zorgzaamheid iets betekenen voor elkaar. Waarden die belangrijk zijn voor een zinvol leven.

Ook nieuwsgierig: Beginnerslessen maandagavond: Biodanza met Robert of op dinsdagavond gevorderden: Biodanza met Lilly

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *